Magasin

Upplev Lisa Törners fantastiska konst

Upplev Lisa Törners fantastiska konst

Konstnären Lisa Törner kommenterar vår samtid, i hennes tavlor blir djur symboler för aktuella personer och händelser.

– Jag har en förkärlek för djur, de kan symbolisera många olika uttryck och känslor på ett oskuldsfullt sätt, berättar Lisa Törner. 

Hon är uppvuxen i ett konstnärshem har jobbat med inredning och konst samt inom finansbranschen – och hon sprakar av kreativitet. Lägenheten i Vasastan i Stockholm är full av egna verk, skulpturer och designlösningar. Soffbordet har hon ritat själv, liksom flera av tavlorna på väggarna. Här mixas föremål och stilar från olika tidsepoker och allt smälter samman till en finstämd helhet.

- Med inredningen tänker jag lite som när jag tecknar och målar. Jag vill att det ska passa ihop. Färger, positioner och proportioner. Jag gillar när det går ton i ton, färg i färg – och sen bryter jag av.

För Lisa är hemmet den viktigaste källan till återhämtning.

– Mitt hem är min borg. Det är här jag laddar batterierna, får energi och inspiration. Jag måste trivas där jag bor. När jag får lugn och ro och mår bra – då är jag jättekreativ.

Ett driv som bland annat leder till att Lisa möblerar om. Hela tiden.

– Jag kan få feeling och då åker det runt lite. Mitt ex hade panik. Jag kunde måla om när han var på jobbet. Jag ser mitt hem som ett levande konstprojekt, skrattar Lisa. 

– Jag har gjort en liknelse där strutsar har fått symbolisera finansmän. Strutsar är kvicka djur och kan ha flockbeteende. Och det här med att strutsar stoppar huvudet i sanden vet jag är en myt men jag gillar även den liknelsen. Sen offrar strutsarna ofta ett ägg och lägger det utanför boet för att kunna skydda de andra äggen.

Hur kopplar du då?

– De riktigt framgångsrika finansmännen har ju inte fått sina förmögenhet av ingenting. Man måste offra mycket för att komma någonstans.

Vad vill du förmedla?

– Mitt mål är inte i första hand att göra dekorativ konst. Det är klart att man ska tycka att det är fint att ha på väggen men jag vill framför allt att det står för något och väcker ett intresse. Det ska finnas en tanke bakom. Jag vill att man ska prata om konst.

Varför målar du på en tidning?

– Jag älskar typografi och The Wall street journal ligger mig varmt om hjärtat i och med att jag har jobbat inom finans. För ett par år sedan var jag på Art Basel i Miami och hade ingenting att teckna på och då väcktes iden och jag började testa att använda tidningen som bakgrund.

Upptäck Lisa Törners konst

Baby yoda, Star Wars
2-7 arbetsdagar
fr. 3700 kr
Wall Street
2-7 arbetsdagar
fr. 3500 kr
Rouge Trader, Star Wars
2-7 arbetsdagar
fr. 3700 kr
Outch ATAT, Star Wars
2-7 arbetsdagar
fr. 3700 kr
Logga in
Välj land
sweden Sverige europe EU norway Norge finland Finland