Magasin

Med yogan som utgångspunkt för konsten

Med yogan som utgångspunkt för konsten

Konstnären och yogaläraren Marie-Louise Landén använder yogans filosofi i sitt skapande. Genom sin konst vill Marie-Louise leva mer fritt och uppmuntra andra till att släppa onödiga måsten.

Hur hittade du till yogan?
Jag började med yogan i 20-årsåldern tack vare en bok på biblioteket. Yogan drog tag i mig direkt eftersom jag behövde ett sätt för att komma ner i lugn och ro. Samtidigt träffade jag dessutom en vän som tipsade om meditation.

Hur länge har du hållit på med målandet?
Jag har alltid målat. Till en början målade jag många exotiska motiv som jag hittade i resekataloger och sagovärldar ur min fantasi. Jag lyssnade mer inåt, utforskade andra kulturer, andra mer harmoniska sätt att leva och fortsatte måla mer i den stilen. Det ledde till att jag började måla hus som jag tänkte att man skulle må bra av att bo i. Levande hus med härliga färger, udda dörrar och fönster. I dag är husen vi bor i ofta i tråkiga färger, fyrkantiga och likriktade, men människor har olika behov och jag skulle önska att husen återspeglade det mer.

Hur kom det sig att du sökte in på konstskolan?
Under 90-talet blev mitt kontorsarbete allt mer datoriserat och jag fick musarm, något som fick mig att omvärdera mitt sätt att leva och söka in på konstskolan när jag var 35 år. Efter några år kunde jag se att kroppen hade hjälpt mig att välja det jag VERKLIGEN ville göra och som jag mådde bra av. Ibland kan det vara så lätt att se det svåra som bara besvärligt, men utmaningar i livet kan ibland vara nödvändiga. Är vi modiga nog att välja det som är vårt behov och vår innersta längtan? När jag insåg vad min värk fått mig att göra, kände jag en väldig tacksamhet till värken. Kroppen är klok. Det gäller bara att lyssna. Totalt blev det tre års konstskola och sedan två års yogautbildning. Sedan dess har jag arbetat heltid med konsten och yogan. Det har krävt att jag har jobbat mycket med yogafilosofin. Jag har övat på att lyssna till mina behov, vad som är allra viktigast för att må bra och jag har övat tillit i utmanande perioder.

Konst av Marie-Louise Landén

Inside Out II
Original
2-7 arbetsdagar
12500 kr
Endast 1st kvar
Life
Original
2-7 arbetsdagar
13900 kr
Endast 1st kvar
Here and there
Original
2-7 arbetsdagar
9900 kr
Endast 1st kvar
Jorden runt
Original
Såld
5900 kr

Vad vill du förmedla med din konst?
Jag vill förmedla vikten av att släppa rädslor och tankar om hur vi måste leva. Det är viktigt för mig att inspirera till ett mer fritt liv. Många människor är låsta vid hur livet “borde” vara, men vi kan ha det bra på många olika sätt. Jag blev mycket förändrad av yogan, speciellt när jag gick yogalärarutbildningen som var väldigt utvecklande. Yogan gjorde mig mer fri i mig själv. Det är mycket man behöver och ska göra, men det är viktigt att unna sig tid att bara vara och slippa alla måsten också, som för mig t.ex. i målandet. Ibland kan det räcka med en liten stund.

Hur ser din skapandeprocess ut?
För mig är det ingen kamp, flowet kommer till mig i målandet. Jag har en idé- och fotobank som jag kan hämta inspiration från. Jag har ofta 7-8 målningar på gång samtidigt. Eftersom jag målar med olja har jag långa torktider, något som hjälper mig att öva mitt tålamod och att se på en målning med nya ögon igen och igen. Det är något positivt att låta målningen vila. Det kan vara ett skapande även om man inte målar. Jag skapar t.ex. mycket i fantasin innan jag sätter igång. 

Tanken om att allt hänger ihop, yogans filosofi, är något jag arbetar med i mina målningar. Jag målar ofta små ”pusselbitar” som hör ihop trots att de är olika. Det skulle kunna vara människor som hör ihop trots sina olikheter. Precis som färger kan vi människor komplettera varandra. Jag älskar att sätta samman massa färger som i ett kalejdoskop.

Vad inspirerar dig?
Livet, naturen, arkitektur, former, färger och detaljer inspirerar mig. Det finns även ett par konstnärer som jag inspireras av. En av dem är den österrikiske bildkonstnären och arkitekten Friedensreich Hundertwasser. Jag målar ofta ”omöjliga” hus, precis som de han skapade. Jag tilltalas av leken i hans konst, den visar på möjligheter att se saker med nya ögon. Men även hans sätt att se på naturen som är allra viktigast inspirerar mig.

Vad har staden för betydelse för dig personligen och i konsten? 
Jag är osäker på varför jag började måla hus. När jag var ung läste jag “Mitt liv” av Carl Gustav Jung, där han beskriver hur han höll på att bygga ett torn på en strand och kom på sig själv med att det är självet han bygger. Då tänkte jag att det kan ha en del med det att göra. Jag målar hus och världar som jag tänker att jag och andra skulle må bra av att bo i. 

Logga in
Välj land
sweden Sverige europe EU norway Norge finland Finland