Magasin

Med Värmland som inspiration

Med Värmland som inspiration

Konstnären Anna Jormin har rötterna i Värmland men är idag verksam i sin ateljé i Täby. Varje sommar åker Anna hem och fyller på ny inspiration från den vackra naturen. Dragningen till naturen och de sköna landskapen är påtaglig i hennes konstverk. NOA Gallery passade på att intervjua henne innan årets färd till Värmland. 

Hur hittade du till konsten?
Jag tecknade och målade gärna redan i grundskolan och skapandet har varit en följeslagare genom livet. Det har varit olika fokus under olika perioder, precis som att teknikerna och motiven har växlat. Jag har gått flera olika kurser i tekniker som akvarell, olja och grafik. Jag gick bland annat på Konstskolan i Stockholm under ett år och fick prova flera tekniker och mängder av timmar med kroki. Den bredden har berikat mig.

Vilken teknik använder du dig av?
De senaste åren har jag målat mycket i akryl och akvarell. Det är humöret som får styra vad jag väljer att arbeta med för dagen. Akvarell är mer kontemplativt, men även mer krävande än akryl. Jag gör ofta vattenbad med akvarellfärger. Jag jobbar även med maskering, vilket är mer tidskrävande och ställer krav på noggrannhet. När jag arbetar i akryl kan jag lägga lager på lager. Det är mer tillåtande att mixtra med. 

Vårpromenaden
Original
2-7 arbetsdagar
9900 kr
Endast 1st kvar
Gyllene blommor
Original
2-7 arbetsdagar
9900 kr
Endast 1st kvar
En stilla promenad i skogen
Original
2-7 arbetsdagar
9900 kr
Endast 1st kvar
Vid den lilla insjön
Original
2-7 arbetsdagar
9900 kr
Endast 1st kvar

Jag upplever att din konst har tagit ett språng, från mer grafiska organiska mönster till mer realistiska naturmotiv med mer visuellt djup. Kan du berätta mer om hur ditt uttryck har utvecklats och vad som ligger bakom det? 
Man kan säga att jag målar det jag har lust att göra och jag har haft några år där jag upplevt att jag dragits till grönt i och med att det skapar lugn. Det är rogivande och avkopplande med grön färg både för mig som målar och för betraktaren. Sen är det till stor del min hemlängtan till Värmland som gör att jag dras till de mer figurativa naturmotiven. Jag har landat mer i vad jag vill måla nu. Ibland får jag lust att måla monokromt. De konstverken är lättplacerade och tillåter en att sjunka in i de motiven.

Vad är det med naturen som gör att du oftast målar naturmotiv?
Den är vacker, tidlös och rofylld.

Hur ser din arbetsprocess ut?
Jag har två hundar och vi är ofta ute på promenader. Jag fotar det jag tycker är vackert och använder sedan dessa intryck i mina målningar.  Det kan vara dimma över en granskog vid en insjö eller en gles tallskog i motljus. Jag är uppvuxen i östra Värmland och är där varje sommar. I Värmland är naturen magisk. Det är barrskog och sjöar som bjuder på många vackra vyer. Värmland är en stor inspirationskälla för mig.

På tal om Värmland, har du några smultronställen som du kan rekommendera nu inför sommaren?
Vi håller till i östra Värmland. Min mormor kommer från Nordmark och vi har kvar vårt hus där. I våra trakter kan jag rekommendera Loka Brunn som förvisso ligger i Västmanland och som är en helt magisk plats. Det ligger dessutom nära Grythyttan där de bland annat gör klassiska trädgårdsmöbler och man kan besöka Grythyttans gästgivargård. Nora är också en rolig stad att vandra runt i. Det är en gammal stad där det händer mycket om sommaren, bland annat antikvitetsfestivaler.

Slutligen, vad har du för drivkraft i ditt skapande? 
Det handlar nog faktiskt bara om att ha roligt. Jag tycker att det är så kul att måla. Det är avkopplande och lustfyllt.

Logga in
Välj land
sweden Sverige europe EU norway Norge finland Finland