Magasin

Drömsk och naturskön konst

Drömsk och naturskön konst

Konstnären Anna Larneryd är bosatt i Luleå men är uppvuxen i den vackra norrländska fjällvärlden nära Pieljekaise. Tystnaden, skönheten och de storslagna vyerna har gett henne verktygen för att genom konsten hitta tillbaka till barndomens magiska tänkande och förtrollning av världen.

Hur hittade du till konsten?
Jag har alltid tyckt om att teckna och måla. Pappa var konstnärligt lagd och arbetade som bildlärare. Bild var dessutom mitt favoritämne i skolan. När jag blev vuxen hamnade skapandet lite i glömska under många år, sen återupptäckte jag skapandet för 8-10 år sedan. Skapandet kom tillbaka till mig som genom en ingivelse. Jag mindes glädjen i att skapa och blev fast i det igen. Det kändes som när jag var liten och satt och pysslade. Det var svårt att sluta.

Kan du berätta mer om ditt konstnärliga uttryck?
Det har vuxit fram organiskt. Jag har experimenterat med olika stilar och testat mig fram. Jag brukar ofta hitta inspiration hos en kvinna i något gammalt foto eller tidning. Min process börjar ofta med kvinnogestalten och sen blir det något mer, ofta ett landskap. Ibland arbetar jag med collageteknik där jag använder mig av papper av olika slag. Ibland skira silkespapper men även mer kraftfulla och kompakta material. Det händer att jag använder fjädrar och tunna träspån för att få en lekfullhet i duken. När jag adderar lager till målningen minskar det stela och rädslan, det frigör duken på något sätt. Jag målar i akryl, just för flexibiliteten som den färgen erbjuder.

Konst av Anna Larneryd

Fly fly away
Original
2-7 arbetsdagar
Kampanj
2880 kr 3600 kr
Endast 1st kvar
So close and far away
Original
2-7 arbetsdagar
Kampanj
3040 kr 3800 kr
Endast 1st kvar
Claire
Original
2-7 arbetsdagar
Kampanj
3040 kr 3800 kr
Endast 1st kvar
Moon Renaissance
Original
Såld
Kampanj
4720 kr 5900 kr

Vad inspirerar dig?
Musik ger mig ofta idéer, ibland kan jag få en inre bild av en låttext, men jag inspireras även av naturens former, myter, sagor och resor. Jag har insett att jag inte bara kan gå och vänta på inspirationen för att måla, jag behöver en viss disciplin. Vissa idéer kan komma av sig själv utan att det behöver kämpas fram, men själva målandet behöver tid och arbete. Om jag väntar med att starta ett nytt konstprojekt så kan det bli till en större och mer komplicerad grej än vad det hade behövt vara.


Vad har naturen för betydelse för dig och din konst?
Den har stor betydelse för mig. Jag växte upp i en naturskön fjällby nära Pieljekaise nationalpark. Den uppväxtmiljön har blivit en slags klangbotten för mitt konstnärskap. Naturen var alltid en del i eller en ram för leken under uppväxten. Att skapa och måla i vuxen ålder är en slags vuxenversion av att leka, så det finns en stark koppling till min barndoms lek i naturen. Även om naturen är närvarande i mitt liv idag så handlar mitt konstnärskap till stor del om ett tillbakablickande på känslor och stämningar i naturen från barndomen.

Vad har du för drivkraft i ditt skapande?
Jag vill gestalta något som det inte riktigt finns ord för, det man inte kan resonera sig fram till. Jag vill hitta tillbaka till den parallella världen som man hade tillgång till när man var barn och lekte. Världen då var alltid så mycket mer; mer magisk, vacker, mystisk och dramatisk än vad vardagen är nu som vuxen. Min önskan är att min konst ska vara en slags portal till en annan parallell verklighet som är mer magisk och poetisk än vardagen.

Vad arbetar du med för närvarande?
Jag arbetar alltid med en eller två idéer parallellt. Just nu arbetar jag bland annat med en bild som fångar känslan av att sitta vid en sjö och tänka på vad som finns på andra sidan. Den borde dyka upp inom kort på NOA Gallery.

Logga in
Välj land
sweden Sverige europe EU norway Norge finland Finland