Magasin

Färgsprakande konst av Veronika Eriksson

Färgsprakande konst av Veronika Eriksson

Sundsvallskonstnären Veronika Eriksson är känd för sina färgsprakande målningar och kvinnoporträtt med starka uttryck. I en intervju med NOA Gallery berättar hon om sin krokiga väg till konsten och hur hon hittade sitt färgmanér.

Hur hittade du till konsten?

- Min resa till konsten är lite krokig. Jag har målat sedan jag var en liten tös och alltid haft penseln i handen. Måleriet har alltid funnits med mig, men jag jobbade inom vården till vardags och drömde om att kunna skapa på heltid. Jag målade mest på kvällar, nätter och helger, men när intresset för min konst växte sig större kunde jag till slut ta steget att måla på heltid, berättar Veronika Eriksson. 

Hur ser din arbetsprocess ut?

- Det börjar alltid med en idé som bara dyker upp i huvudet. Ofta kommer idéerna till mig under natten och då ser jag alltid till att skriva ner dem så att jag ska minnas dem dagen efter. Ibland kommer idéerna till mig under promenader eller vid möten med människor. Det kan även vara en melodi eller en film som triggar igång tankarna. Sen låter jag idéerna ta plats på målarduken.

Du har vissa motiv du återkommer till, som exempelvis de italienska byarna Cinque Terre. Vad är historien bakom det?

- Jag fascineras jättemycket av de där italienska byarna, men jag har aldrig varit där. Jag skulle hemskt gärna vilja åka dit och kunna sitta där bland husen och få måla. Det är något speciellt med dem, de är både annorlunda och färgstarka. Det tilltar mig väldigt mycket, säger Veronika. 

Veronika Erikssons mest populära verk

Manarola Vibes
Original
2-7 arbetsdagar
44000 kr
Endast 1st kvar
Feel the calmness of valley
Original
2-7 arbetsdagar
38000 kr
Endast 1st kvar
Cinque terre vibes
Original
Såld
45000 kr

Du har en stor bredd i ditt konstnärsskap och skapar allt från stadsmotiv till starka kvinnoporträtt. Ett av dina mest populär motiv på NOA Gallery är Free Spirit med en stark kvinna i fokus. Hur hittar du dina motiv?

- Det är väldigt olika. När det gäller kvinnoporträtten så fascineras jag av kvinnors utseende och just det som är lite udda, färgstarkt och sticker ut. Sen gör jag mina egna tolkningar av det jag upplever och ser. Jag gör dock inte porträtt av befintliga kvinnor, utan kvinnorna är mina egna skapelser. När det gäller de abstrakta motiven är det mer en känsla som jag försöker förmedla. Jag behöver ha rätt feeling för att kunna skapa ett abstrakt motiv, det är inget som kommer på beställning. När det gäller stadsmotiven fotograferar jag mycket för inspiration, sen gör jag min egen tolkning av hur byggnaderna ser ut. Det är väldigt olika beroende på motiv som sagt, berättar Veronika. 

När hittade du till ditt färgstarka manér?

- När jag var yngre målade jag mer i vitt, grått och den typen av färgskalor. Men med åren har det färgstarka växt fram. Jag tycker att det färgstarka är häftigt och sticker ut, så det är återkommande i alla mina målningar. Sen är jag färgstark som person och vill att min konst ska återspegla det.

Logga in
Välj land
sweden Sverige europe EU norway Norge finland Finland