Stäng
Veruschka and Gordon Parks New York
Veruschka and Gordon Parks New York
Veruschka and Gordon Parks New York
Veruschka and Gordon Parks New York

Veruschka and Gordon Parks New York

Leif-Erik Nygårds
12 000 kr
Något gick fel, försök igen.
Fri frakt & fria returer Fri frakt & fria returer
I lager
Specifikation
Storlek inramad:
73 cm x 52 cm levereras med guldram och reflexfritt glas
Upplaga:
25 numrerade och signerade exemplar
Teknik:
Foto
Kategori:
Foto
Tillverkad på:
Hahnemühle Fine Art Baryta

Veruschka and Gordon Parks New York  - Fotografi

Bilden togs i New York 1965. Fotografen och filmaren Gordon Parks och en av de första supermodellerna, Verushka, träffades av en slump i Leif-Erik Nygårds studio i Carnegie Hall. Gordon Parks dokumenterade sociala orättvisor, rasism och segregation i USA samtidigt som han gjorde modereportage för Vogue. Verushka var född tysk grevinna, Vera von Lehndorff-Steinort, på ett ostpreussiskt gods. Hennes far var officer, anslöt sig till den tyska motståndsrörelsen och var en av de som avrättades efter det misslyckade attentatet på Hitler i juli 1944. Familjen tvingades att se på avrättningen och Verushka, hennes systrar och mamma tillbringade resten kriget i arbetsläger. Verushka och Leif-Erik Nygårds blev vänner när båda var unga och panka i New York. Samma år som bilden togs reste Gordon Parks till London för att fotografera Winston Churchills begravning och Verushka åkte till London för att spela in filmen “Blow up” av Michelangelo Antonioni. Gordon Parks regisserade senare långfilmen “The learning tree” och “Shaft”, den första så kallade blaxploitationfilmen. Han regisserade, skrev, komponerade musik och räknas idag till en av USA:s viktigaste fotografer.

- Vi hade en speciell kontakt, han var uppvuxen bland svenskättlingar i Kansas. Jag gillade verkligen honom och vi blev vänner.

De mjuka färgerna förstärker känslan av optimism och intimitet i bilden.

Fotografiet säljs i en exklusiv upplaga på 25 exemplar där varje exemplar är signerat och numrerat. Dessutom finns det en text på baksidan som berättar historien kring bilden. Fotografiet är 50 x 70 centimeter.